El passat dia 25/03/25, va tenir lloc el Consell d'administració de Parcs i Jardins i va ser la nostra companya i delegada de UGT Susanna Rofín, l'encarregada de representar al Comitè d'empresa i per tant a la plantilla.
El Comitè d’Empresa va demanar a la Presidenta el ferm compromís d’aposta per la plantilla de Parcs i Jardins.
Volem que aquest compromís es mantingui i demanem sobretot a les forces polítiques defensores del servei públic, que reforcin la plantilla amb els efectius necessaris, posant en marxa els mecanismes que permetin augmentar la taxa de reposició per jubilació (mitjançant instruccions dels PGE , l’Acord marc per una administració del segle XXI...)
Doncs ha quedat més que palès que som els i les que millor podem dur a terme el manteniment dels espais verds.
Afegir que la manca de recursos i de mesures correctores per evitar l’envelliment de la plantilla ha estat fruit de l’aplicació d’unes polítiques que apostaven per les retallades en els serveis públics i que no van fer possible un relleu generacional durant 8 anys i que ens han portat a la situació actual.
També creiem que els espais verds haurien de ser considerats com equipaments públics, doncs la seva creixent posada en valor, la importància en la lluita contra el canvi climàtic i sobretot el seu gaudi tenen una rellevant incidència sobre la salut de les persones.
Actualment 714 persones són les encarregades d’executar el manteniment de 1191 ha d’espais verds que inclouen gespes, prats, planta arbustiva i vivaç.
I pel que fa l’arbrat, són 60 persones les encarregades d’executar les ordres de la gestió dels 250.000 arbres viaris (206.117u), parcs (39.239u) i zones forestals,(1680ha).
Tanmateix volem exposar que aquesta manca de recursos i creixent expansió del verd de la ciutat ve agreujada per una gestió gens eficient de la Direcció de Conservació.
Doncs el model de gestió que s’està duent a terme és més aviat propi d’una gestió d’empresa familiar que a la que li correspondria com a servei públic essencial.
Malgrat l’increment de personal tècnic ( 233) dels darrers anys, les decisions que arriben al personal encarregat d’executar les ordres, són poc ajustades a criteris tècnics i sovint dissonants amb el que recullen les dades.
La manca de promocions internes, l’arbitrarietat en les Adscripcions provisionals assignades sense cap procés transparent, situa en un 1/4 de la plantilla fent tasques de categories superiors i no consolidades.
S’hauria d’afegir la constant culpabilització que estem rebent el personal del verd, sobre l’absentisme que pateix l’institut, ja que les dades obtingudes són conseqüència de la sobrecàrrega de treball, l’envelliment de la plantilla i la mala organització.
El desgast físic que patim per la realització de les tasques encomanades, treballar al carrer i ser primer filtre que recull les queixes ciutadanes envers a la gestió de l’Ajuntament, són factors que al publicar les dades no es tenen en compte.
Estar malalt/a no ha de ser motiu d’assenyalament, sinó que cal posar el focus en les retallades de l’atenció primària amb conseqüència d’una pitjor atenció a la sanitat pública.
I no es pot mirar cap a una altra banda en qüestions de salut mental que sorgeixen de vegades com a conseqüència de lideratges tòxics, mala organització o dificultats de conciliació de la vida personal i laboral.
Les retallades als serveis socials atenció a la infantesa o a la gent gran afecten principalment a les dones qui majoritàriament assumeixen les cures.
Gerència va dir que les dades que s'estan 📊 recollint són per "justificar" a l'Ajuntament aquesta demanda💰 econòmica i de personal.
La nostra resposta va ser:
🔻Ara per ara les dades recollides no mostren la realitat del dia a dia.
🔻I a més posen el focus en el personal que estem al carrer, intentant responsabilitzar-nos d'una gestió 😤 gens eficient.
🔻 Es va demanar que ens deixin de "criminalitzar" amb 🤒🤕l'absentisme.
Tenim una organització de la Direcció de Conservació més pròpia dels anys 80 que del segle XXI.
Això impedeix treure tot el rendiment i l’eficiència desitjable, doncs des de la Direcció de conservació es treballa més orientadament a l’execució de tasques immediates i de subsistència que a treballar per objectius a curt/llarg termini.
I aquest criteri organitzatiu es veu reflectit en el manteniment del verd i sobretot en la gestió de l’arbrat viari.
Arbrat és un departament molt visible que sovint es fa servir d’argumentari polític.
- La pandèmia i el confinament,
- Els diferents episodis de fortes pluges i tempestes (Glòria, Filomena, DANAs...)
- La caiguda de la palmera del Raval (que va desencadenar una tala massiva d’exemplars)
- El model de naturalització amb criteris de “NO PODA” que va prevaldre durant més de 10 anys ha comportat
- I el greu episodi de sequera, que ha suposat haver d’abatre 3000 exemplars, ha tingut efectes molt negatius sobre la planificació del Departament d’arbrat.
Mal dimensionament de les brigades, manca de recursos i un sistema de productivitat actual que no encaixa amb la realitat de l’arbrat viari.
El model de gestió de l’arbrat hauria d’ajustar-se a les peculiaritats que presenta la pròpia poda, doncs cada carrer i cada espècie tenen un temps d’actuació diferents:
- la orografia del terreny
- la mida de l’arbrat
- el temps transcorregut des de la darrera actuació
- el flux de trànsit rodat i de vianants
són factors a tenir en compte a l’hora de planificar les tasques i que actualment no es fa.
Això genera una desafecció i manca d’implicació que té nefastes conseqüències en els resultats.
I des de Gerència es va admetre la necessitat d'un canvi de model de gestió 🌳🌴🌲 en la poda de l'arbrat.
Demanem a la Presidenta i al Gerent que exigeixin més rigor a les persones que dirigeixen l’Institut.
Volem seguir sent un dels serveis públics més valorats per la ciutadania, referent de gestió i execució pública amb personal propi.
Finalment la Presidenta del Institut, Sra. Laia Bonet va valorar molt positivament la nostra feina emfatitzant la seva importància en la lluita pel canvi climàtic ⚡🌪️☀️ a les ciutats.emfatitzant-la degut a la importancia que esdevé la nostra tasca en la lluita contra el canvi climàtic a les ciutats i ens va encoratjar a continuar així
també va insistir que el canvi que necessita Parcs i Jardins per ser referent en aquesta lluita ha de venir de manera conjunta i recíproca de les i els que gestionen la feina i dels i les que l'executen.
Salut!