dimecres, 17 de gener del 2024

INFORMACIÓ PER ASSEMBLEA SOBRE TORNS DE REG A LA TARDA PER SEQUERA

Davant la convocatòria d'Assemblea general prevista per demà 18/01/24, UGT us volem informar breument de la situació que se'ns està plantejant actualment.

ANTECEDENTS

Portem 3 anys de sequera persistent.

Actualment ens trobem en ESTAT D'EXCEPCIONALITAT i està permés un REG DE SUPERVIVÈNCIA amb AIGUA POTABLE

La passada setmana el Govern de la Generalitat de Catalunya té previst declarar el ESTAT d'EMERGÈNCIA, PER  SEQUERA que està patint el país. 

Això comportarà la PROHIBICIÓ  de regar amb AIGUA POTABLE

La Gerenta de Serveis Urbans i consellera delegada de Parcs i Jardins fa un comunicat a premsa  anunciant un PLA DE CONTINGÈNCIA PER SALVAR EL VERD DE LA CIUTAT  i on es necessitaran 250 persones (Jardineres i jardiners públics) que regaran manualment amb AIGUA FREÀTICA L'ARBRAT DE LA CIUTAT, establint torns de matí, tarda i nit.

És llavors quan La Direcció de Parcs i Jardins informa al Comitè d'Empresa que té previst aplicar l'article 41 de l'Estatut del Treballador/a, de Modificació substancial per a poder instaurar el torn de reg addicional de la tarda.

REUNIONS AMB EL COMITÈ D'EMPRESA

 La Direcció ha establert un termini de negociació de les condicions per aplicar l'article 41 de modificacion substancials

De moment d'han realitzat 2 reunions en la primera es va anunciar la intencionalitat d'aplicar l'article 41 i les seccions sindicals es van limitar a fer preguntes de tipus tècnic sobre la planificació i la falta de previsió que ha mostrat la Direcció de Parcs i Jardins envers la sequera. 

Si bé és cert que durant els darrers 20 anys s'ha estalviat un 32% d'aigua, creiem que es podrien haver près altres mesures, per pal·liar la sequera. Però està clar que les administracions governamentals i municipals, no les han tingut en compte, per no estar considerades com a rèdit electoral.

En la 2a reunió la Direcció va exposar les condicions que preveu aplicar per establir el torn addicional si NO S'ARRIBA  a un ACORD amb el Comitè d'Empresa.

La PROPOSTA de les condicions de la DIRECCIÓ, han estat les següents:

1 La durada i vigència del torn de tarda sigui mentre hi ha restriccions d'aigua.

2 Cap retribució econòmica.

3 Aplicar criteris tècnics unilaterals  per escollir el personal destinat al torn de tarda.

4 Horari del torn de 14,45h a 22h.

5 Col·lectius afectats : Operaris/es, auxiliars , oficials, conductors/es de jardineria i xofers/esses + 5 RT.

6 Han obert una bústia on la plantilla podrà aportar ideies complemèntàries per mitigar la sequera.

 

QUÈ DIU EL COMITÈ D'EMPRESA?



Tenint en compte la naturalesa de composició del Comitè d'Empresa com era d'esperar han sortit diverses opinions:

1 MOBILITZACIONS PER A QUE RETIRIN L'ARTICLE 41 I RES MÉS.

2 NEGOCIAR UNES CONDICIONS  FAVORABLES  PER RECONÈIXER L'ESFORÇ QUE REALITZARÀ LA PLANTILLA PER HAVER DE VENIR PER LA TARDA A REGAR.

 

QUÈ OPINA UGT? 

Davant dels 2 posicionaments  sortits dintre del Comitè d'Empresa, la nostra secció sindical ha valorat el següent, 

Opció A:  MOBILITZACIONS PER A QUE RETIRIN L'ARTICLE 41 I RES MÉS.

És una proposta totalment rídicula i sense sentit, ja que cal tenir en compte que : 

  • Si s'aplica SENSE NEGOCIAR LES CONDICIONS, es vindrà a treballar amb la proposta de la Direcció ( exposada en l'anterior paràgraf)
  • Som SERVEI PÚBLIC i ESSENCIAL i la nostra principal funció i responsabilitat és EL MANTENIMENT I LA CURA DEL VERD DE LA CIUTAT. Així mateix està recollit en el conveni col·lectiu i en els Estatuts de Parcs i Jardins. 

I a més a més l'Article 34 del Conveni així ho recull:

"Brigada de reg: en dates en que la Direcció consideri necessària la posada en funcionament de la brigada de reg, es formaran, prèvia notificació als integrants de la mateixa, els grups que la Direcció disposi, en horari de matí, tarda i nit."

  • Per tant la Direcció APLICARÀ l'Article 41 SÍ O SÍ,  i això vol dir que s'HAURÀ DE VENIR A TREBALLAR  PER LA TARDA.
  • És cert que es pot denunciar l'aplicació de l'article 41, però IGUALMENT hauràs de venir a treballar per la tarda i mentre NO SURT la ressolució judicial ( que pot trigar 2,3,4 o 5 anys) estàs venint a treballar amb les condicons proposades per la Direcció. 
  • La nostra imatge quedaria MOLT MALMESA davant la opinió pública, la ciutadania i el Govern Municipal comportant la RETIRADA del SERVEI ESSENCIAL. ( o sigui Fí de les OPO, de taxa de reposició i possibles ESTABILITZACIONS d'Interines,  EXTERNALITZACIÓ del servei I PRIVATITZACIÓ de Parcs i Jardins)

Opció B: NEGOCIAR UNES CONDICIONS  FAVORABLES  PER RECONÈIXER L'ESFORÇ QUE REALITZARÀ LA PLANTILLA PER HAVER DE VENIR PER LA TARDA A REGAR.

Ja que s'ha de venir a treballar SÍ o SÍ per la tarda, UGT estem per la via de NEGOCIAR LES CONDICIONS, fent una proposta a màxims que reculli:

  • Acotament de la vigència i durada del torn de la tarda.
  • Contempli compensació d'algun tipus ( econòmica o festius).
  • Possibilitat organitzativa de les pròpies treballadores, per escollir el personal destinat al torn de tarda.
  • Apostem perque es presentin el major nombre de persones voluntàries, així es podrien establir torns rotatius per tal de reduir al màxim possible, el nombre de tardes al mes) 
  • Fer extensiva a TOTA LA ORGANITZACIÓ i no només al torn d'oficis del manteniment del verd.


Però per NEGOCIAR LES CONDICIONS, LA PLANTILLA, HA D'ESTAR D'ACORD.

I és precisament el que es plantejarà a l'assemblea de demà 18/01/24.


Per tant tu tries.

VINE A L'ASSEMBLEA I DECIDEIX.


Moltes gràcies pel vostre temps.


 

 

 

Seguim Fortes i Forts!!!