divendres, 12 de gener del 2024

GRUPS DE REG TARDA PER SEQUERA

 El proper dia 15/01/24 la ciutat de Barcelona entrarà  EN ESTAT D'EMERGÈNCIA PER SEQUERA.

No és cap novetat, de fet,  totes les persones que estem al verd veiem com està afectant  la manca de pluja que estem patint en els 3 darrers anys.

Som moltes les hectàrees ja perdudes tant de gespa com de plantes i arbustiva. I la seva recuperació si la cosa no millora, podria trigar en fer-se  de 1,5 a 2 anys.

A més l'estrès hídric que està patint TOT L'ARBRAT  és altíssim, fet d'això són els 2000 arbres morts acumulats i la caiguda i/o trencament de branques o capçades cada dia més habitual comporta un ALT PERILL per la ciutadania.

Per què?

Doncs perquè portem 3 anys que NO PLOU el suficient i ja fa temps, que només es pot regar amb freàtica. Adjuntem algunes dades del total d'aigua rebuda en els espais verds.

Pel 2024 hi ha una previsió del -57% d'aportació hídrica

2022   

2,5 Hm aigua potable xarxa + 0,5 Hm3 freàtica + 1.75Hm3 de pluja  Total 4,75 Hm3/ Any

2023

0,9Hm3 aigua potable +0,37Hm3 aigua de reg + 0,10Hm3 aigua de pluja (aprox) Total 1,37 Hm3/ Any

2024 

no aigua potable 0,5 Hm3 només freàtica  pluja incerta  previsió Total anual 0,88 Hm3/Any

A banda del 0,5 Hm3 de reg amb xarxa freàtica, el reg manual, desglosat en torns,suposaria una aportació de:

Matí 0,17Hm3  Tarda 0,18Hm3  Nit 0,03Hm3

Aquest 0,88 Hm3 TOTAL D'APORTACIÓ D'AIGUA EXTRA s'aconsegueix amb el reg adicional de tarda.


Què ens suposa això als treballadors/es de Parcs i Jardins?

Suposa un canvi de Modificació sustancial pel que fa a l'horari de la jornada laboral.

Es pot fer? 

Si i tant.

Som SERVEI ESSENCIAL i la nostra funció principal com a SERVEI PÚBLIC que som és el manteniment dels espais verds i l'arbrat de la ciutat

tal com es recull al PREÀMBUL del nostre CONVENI COL·LECTIU i en els ESTATUTS de Parcs i Jardins.

"L’Institut Municipal de Parcs i Jardins vol esdevenir una organització forta capaç de donar resposta als nous reptes que depara el canvi global, tecnològic i ambiental en relació amb els espais verds urbans. Una organització preparada i alineada amb la visió de ciutat i el servei públic.

Les parts signants reconeixen com a bàsics i fonamentals els serveis i activitats recollits als Estatuts de Parcs i Jardins de Barcelona, I.M., aprovats en data 14 d’octubre de 2005, a l’article 1 – Naturalesa i adscripció orgànics i article 3 – Funcions de l’Institut. Especialment el manteniment del verd urbà, que dins l’àmbit dels serveis de manteniment de la ciutat, va ser declarat Servei Essencial a la Comissió de govern del 21 d’abril de 2016, i publicat a la Gaseta Municipal de 30 d’abril del mateix any.

La plantilla de Parcs i Jardins donarà compliment a les funcions pròpies de l’Institut, tant tècniques com operatives, dins del seu àmbit.

Les parts signants procuraran la millora i la responsabilitat sobre aquestes funcions, dotant-se dels mitjans humans, tècnics, materials i econòmics necessaris per la prestació dels serveis."

 

I a més a més l'Article 34 del Conveni així ho recull:

  • "Brigada de reg: en dates en que la Direcció consideri necessària la posada en funcionament de la brigada de reg, es formaran, prèvia notificació als integrants de la mateixa, els grups que la Direcció disposi, en horari de matí, tarda i nit."

     

Per tant l'aplicació de l'horari es farà SÍ o

 

Quins col·lectius es veuran afectats?

Auxiliars de Jardineria, Oficials de Jardineria, Xòfers, Mecànics , RT 

Depenent de com marxin les negociacions es podria fer extensiu a Administratius i Tècnics

Què podem fer? 

Que el comitè d'empresa negocii unes condicions favorables per arribar a un acord en el que es valori i es reconegui l'esforç de la plantilla davant d'aquesta situació d'emergència.

Ahir 11/01/24 es van iniciar les negociacions que hauran de finalitzar cap el 26/01/24.

Està previst fer 2 assemblees informatives per a que la plantilla pugui fer seguiment del tema.

Com? 

Establint torns de rotació per a que l'impacte en la vida personal sigui el mínim possible

Proposant compensacions econòmiques o horàries.

Evidentment si s'arriba a un acord es posarà a votació per a que la plantilla pugui decidir QUÈ PREFEREIX:

 si l'ACORD sortint de les negociacions amb el Comitè d'Empresa.

o les INSTRUCCIONS UNILATERALS que planteixi la Direcció.

Em puc negar a treballar per la tarda?

Sí , però llavors et podrien rescindir el contracte amb dret mínima de indemnització.

Val a dir que aquest tipus de negociació mai s'havia fet a Parcs i Jardins  i cal que no ens deixem dur pels càntics de sirena que se sentiran sobre retallada de drets i movilitzacions. 

Doncs som servei públic i essencial i tenim uns deures a complir.

I si el que volem és que la nostra imatge quedi malmesa i es segueixi perpetuant la ideia que els funcionaris/es i treballador/es municipals som uns /es panxes contentes que només tenim les mans a la butxaca i "Chupar del bote", llavors sí, els cants de sirena que sentiràs, són idonis per tu.

I estaràs COL·LABORANT en la FUTURA PRIVATITZACIÓ del nostre servei de jardineria.

Però si, ets una persona responsable i compromesa i realment saps el significat de treballar en un servei públic, entendràs que el verd de la ciutat és responsabilitat nostra i que cal fer un esforç com el que en el seu moment, van fer els sanitaris durant la pandèmia del COVID-19.

Des de UGT ho tenim clar i fem una crida a la responsabilitat i TREBALLAREM per arribar a un acord favorable en aquestes condicions inusuals.

Doncs a UGT per sobre de tot, creiem en la CONTINUÏTAT DEL SERVEI PÚBLIC I DE QUALITAT, I ARA és moment de demostrar que PARCS I JARDINS ESTEM A L'ALÇADA  i donar la resposta que la ciutadania es mereix, doncs és garantia de futur i benestar per a totes i tots.

Us seguirem informant.

Moltes gràcies pel vostre temps.

 


 

 

 

Seguim fortes i forts!!!