divendres, 2 de novembre del 2012

El Govern dona llum verda als EROs a les administracions públiques Imprimira/e
Publicat al BOE núm. 261 del 30 d'octubre de 2012, Reial Decret 1483/2012 , de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments d'acomiadament col · lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada, es considerava com a causa d'acomiadament col · lectiu ara aquest requisit es facilita encara més en rebaixar el llistó del 5% anual.

El reglament afecta el col · lectiu conegut com a personal laboral contractat, uns 700.000 empleats, segons el Ministeri d'Administracions Públiques, i als assalariats d'empreses amb més del 50% del capital públic, un grup d'uns 140.000 treballadors.
flexa_abajo.gif

A més de la definició de les causes dels acomiadaments col · lectius en l'Administració, el reglament també aclareix com s'han de desenvolupar els expedients de regulació d'ocupació, siguin del tipus que siguin (acomiadaments col · lectius, suspensions temporals d'ocupació, reducció de jornada i sou) . Es detalla la documentació que les empreses han de presentar per justificar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) o s'obliga a que en el temps obligat de negociació (un mes en les empreses de més de 50 treballadors) hagi almenys tres reunions entre els representants dels treballadors i l'empresari.

Tal com avançava la setmana passada la Federació de Serveis Públics d'UGT, el Govern ha aprovat ràpidament la norma una vegada passades les eleccions autonòmiques de Galícia i País Basc. El sindicat va denunciar que, segons estableix el Reglament, quan l'Administració de torn opta per aplicar un acomiadament col · lectiu, la seva aprovació és pràcticament immediata. Mentre en el sector privat permet un cert marge per atenuar mitjançant la negociació les possibles conseqüències de l'acomiadament, en el sector públic s'estableix la presumpció que, com qui acomiada és una administració pública, l'acomiadament resulta inevitable tal qual.

Per tant, la norma fixa un procediment a seguir, però per aconseguir un fi prèviament determinat: l'acomiadament. Hi ha, segons UGT, un acarnissament del Govern amb el personal laboral del sector públic, en impedir legalment l'aplicació de mesures menys perjudicials per a l'ocupació com els ERE o la reducció de jornada.

La intenció del Govern no és, en cap cas, gestionar de millor manera els serveis públics, sinó la retallada d'ocupació de la manera més barata possible. Així es desprèn del Pla Nacional de Reformes que l'Executiu va enviar a Brussel · les, on es va marcar com a objectius la reducció de l'Administració Pública, l'eliminació d'empreses públiques i l'acomiadament de treballadors públics. Per tant, conclou el sindicat, aquest Reial decret és una eina de la qual es dota per dur a terme el seu