dimarts, 22 de gener del 2013


Portem als tribunals l’impagament de la paga extra de nadal 2012
Davant el robatori de la paga extra de Nadal de 2012 perpetrat arrel del Reial decret Llei 20/2012, d'11 de juliol, del Govern de l'Estat, a més de les accions i mobilitzacions, iniciem el recorregut davant els tribunals de Justícia.
Els sindicats de la Plataforma Sindical Unitària, en la reunió mantinguda el 15 de gener de 2013, ens hem posat d’acord en l’estratègia que tot seguit us exposem, amb l’objectiu de facilitar la defensa jurídica de tot el món, però amb el menor cost possible i amb la major eficiència.
Quan es pot començar a recórrer i fins a quan?
Quan sigui evident que no ens han pagat, és a dir, un mes després de la data en què ens haurien d’haver ingressat la paga: a la fi de gener de 2013. Per això la Plataforma Sindical Unitària en els propers dies començarà a presentar alguns d’aquests conflictes col·lectius i recursos previs el contenciós-administratiu.
Està exceptuat d’aquesta afirmació el personal al servei de l’administració de Justícia, al qual ja li van començar a descomptar la part proporcional des d’agost passat. En ser una reclamació de quantitat, el personal funcionari disposa de quatre (4) anys, és a dir, fins a gener de 2017.
Com hi ha temps fins a 2017, us proposem que NO recorreu individualment en aquest moment, sinó que espereu al resultat dels recursos que interposaran les organitzacions sindicals.
Quina via utilitzaran els sindicats per recórrer?
Depèn dels diferents règims jurídics del personal públic:
  • En el cas del personal laboral, es presentaran alguns conflictes col·lectius en els diferents àmbits. Aquesta acció la duran a terme els sindicats legitimats en cada àmbit, i permet obtenir una resolució que afecta a tot el personal afectat, i demanar l’extensió de sentència. En aquest cas el termini és d’un (1) any, i en funció de com vagin els processos judicials us mantindrem informats per tal que pugueu prendre les mesures oportunes.
  • En el cas del personal funcionari i estatutari, es presentarà un nombre limitat de recursos que abastin tots els àmbits sectorials (Administració de la Generalitat, Administració de Justícia, Educació o Sanitat, Administracions locals, organismes autònoms, etc)
Així, no serà necessari que recorreu totes i cadascuna de les persones en aquest moment. Quan hi hagi sentències fermes dels primers recursos, si són positives, es podrà demanar l’extensió de sentència que correspongui.
Per a l'Administració General de l'Estat, aquest mateix procediment s’unificarà en el si de la Plataforma Estatal de sindicats del sector públic.
Què demanarem els sindicats?
  • 1)Plantejar la qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional del RDL 20/2012.
  • 2)El pagament íntegre de la paga extra de Nadal de 2012.
  • 3)Demanar de forma subsidiària, el pagament dels 44 dies reportats de la paga extra, ja que el decret-llei que l’anul·la va entrar en vigor el 15 de juliol.

En el cas del personal laboral, en alguns casos seran 14 dies (els de juliol), depenent del que digui cada conveni col·lectiu.

Es pot recórrer a títol individual?

Sí es pot, però l’estratègia que us proposem es que NO.

S’ha de tenir en compte que amb la nova llei de taxes judicials, les persones funcionàries estem obligades a acudir amb advocat/a i procurador/a, la qual cosa multiplica els costos dels recursos, ja que fins al moment no era necessari que acudíssim amb aquest assessorament, sinó que era voluntari. A més, les costes s’han generalitzat i en el cas de perdre el recurs també han augmentat.

Jo ja he recorregut, ara què faig?
Hi ha persones que han recorregut ja, normalment presentant un recurs d’alçada. En aquest cas, han d’anar fins al final, presentant recurs contenciós i els recursos posteriors que siguin necessaris fins a obtenir una sentència ferma.
Si no es fa així, es pot considerar que l’acte (la no percepció de la paga extra) ha estat consentit, amb el que aquesta persona seria exclosa d’una possible recuperació del pagament per les vies que abans hem exposat. En aquests casos, us recomanem que us dirigiu al sindicat de la vostra confiança perquè els seus serveis jurídics es facin càrrec de l’assumpte. Penseu que hi ha terminis que complir que poden invalidar tot el procediment.

Casos especials
Hi ha alguns casos en què la situació particular de cada persona fa convenient que es recorri individualment. Per exemple, les persones que s’hagin jubilat o que es vagin a jubilar entre l'1 de juny de 2012 i el moment de l'ingrés dels diners de la paga extra com a aportació al pla de pensions –com preveu el RDL 20/2012-, etc. En aquests casos, us heu de dirigir al sindicat de la vostra confiança perquè us assessorin.