dimecres, 23 de gener del 2013



http://www.ugt.cat/images/stories/imgdocuments/infos/cap_nota_premsa_2010.png

A LA SECCIÓ D'ECONOMIA
Barcelona, 22 de gener de 2013
PRIMERA SENTÈNCIA QUE RECONEIX EL DRET A COBRAR L’EXTRA ALS EMPLEATS PÚBLICS
El Tribunal Superior de Justícia de Madrid condemna una empresa pública a pagar la part meritada de la paga extraordinària de desembre

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha reconegut, a través de sentència judicial, el dret dels treballadors i treballadores de l’Agencia de informática y comunicaciones de la Comunidad de Madrid a percebre la part meritada de la paga extraordinària de desembre fins a l’entrada en vigor del RDL 20/2012.
Aquesta és la primera sentència que reconeix allò que la UGT, juntament amb d’altres sindicats de la Funció Pública, porta mesos reclamant: que els dies meritats de la paga extraordinària fins a l’entrada del RDL s’han d’abonar a tots els treballadors públics.
Aquesta sentència de ben segur permetrà que altres instàncies judicials resolguin en el mateix sentit al respecte d’aquesta petició.
El nostre sindicat entén que l’eliminació de pagues extraordinàries i les reduccions salarials concatenades pels treballadors i treballadores públiques no s’ajusten a dret i vulneren el dret de negociació col·lectiva, per la qual cosa seguirem reclamant judicialment contra aquestes mesures.
Des de la UGT de Catalunya volem mostrar la nostra satisfacció pel sentit d’aquesta sentència i esperem que vinguin moltes més.

Asamblea General

dimarts, 22 de gener del 2013


Portem als tribunals l’impagament de la paga extra de nadal 2012
Davant el robatori de la paga extra de Nadal de 2012 perpetrat arrel del Reial decret Llei 20/2012, d'11 de juliol, del Govern de l'Estat, a més de les accions i mobilitzacions, iniciem el recorregut davant els tribunals de Justícia.
Els sindicats de la Plataforma Sindical Unitària, en la reunió mantinguda el 15 de gener de 2013, ens hem posat d’acord en l’estratègia que tot seguit us exposem, amb l’objectiu de facilitar la defensa jurídica de tot el món, però amb el menor cost possible i amb la major eficiència.
Quan es pot començar a recórrer i fins a quan?
Quan sigui evident que no ens han pagat, és a dir, un mes després de la data en què ens haurien d’haver ingressat la paga: a la fi de gener de 2013. Per això la Plataforma Sindical Unitària en els propers dies començarà a presentar alguns d’aquests conflictes col·lectius i recursos previs el contenciós-administratiu.
Està exceptuat d’aquesta afirmació el personal al servei de l’administració de Justícia, al qual ja li van començar a descomptar la part proporcional des d’agost passat. En ser una reclamació de quantitat, el personal funcionari disposa de quatre (4) anys, és a dir, fins a gener de 2017.
Com hi ha temps fins a 2017, us proposem que NO recorreu individualment en aquest moment, sinó que espereu al resultat dels recursos que interposaran les organitzacions sindicals.
Quina via utilitzaran els sindicats per recórrer?
Depèn dels diferents règims jurídics del personal públic:
  • En el cas del personal laboral, es presentaran alguns conflictes col·lectius en els diferents àmbits. Aquesta acció la duran a terme els sindicats legitimats en cada àmbit, i permet obtenir una resolució que afecta a tot el personal afectat, i demanar l’extensió de sentència. En aquest cas el termini és d’un (1) any, i en funció de com vagin els processos judicials us mantindrem informats per tal que pugueu prendre les mesures oportunes.
  • En el cas del personal funcionari i estatutari, es presentarà un nombre limitat de recursos que abastin tots els àmbits sectorials (Administració de la Generalitat, Administració de Justícia, Educació o Sanitat, Administracions locals, organismes autònoms, etc)
Així, no serà necessari que recorreu totes i cadascuna de les persones en aquest moment. Quan hi hagi sentències fermes dels primers recursos, si són positives, es podrà demanar l’extensió de sentència que correspongui.
Per a l'Administració General de l'Estat, aquest mateix procediment s’unificarà en el si de la Plataforma Estatal de sindicats del sector públic.
Què demanarem els sindicats?
  • 1)Plantejar la qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional del RDL 20/2012.
  • 2)El pagament íntegre de la paga extra de Nadal de 2012.
  • 3)Demanar de forma subsidiària, el pagament dels 44 dies reportats de la paga extra, ja que el decret-llei que l’anul·la va entrar en vigor el 15 de juliol.

En el cas del personal laboral, en alguns casos seran 14 dies (els de juliol), depenent del que digui cada conveni col·lectiu.

Es pot recórrer a títol individual?

Sí es pot, però l’estratègia que us proposem es que NO.

S’ha de tenir en compte que amb la nova llei de taxes judicials, les persones funcionàries estem obligades a acudir amb advocat/a i procurador/a, la qual cosa multiplica els costos dels recursos, ja que fins al moment no era necessari que acudíssim amb aquest assessorament, sinó que era voluntari. A més, les costes s’han generalitzat i en el cas de perdre el recurs també han augmentat.

Jo ja he recorregut, ara què faig?
Hi ha persones que han recorregut ja, normalment presentant un recurs d’alçada. En aquest cas, han d’anar fins al final, presentant recurs contenciós i els recursos posteriors que siguin necessaris fins a obtenir una sentència ferma.
Si no es fa així, es pot considerar que l’acte (la no percepció de la paga extra) ha estat consentit, amb el que aquesta persona seria exclosa d’una possible recuperació del pagament per les vies que abans hem exposat. En aquests casos, us recomanem que us dirigiu al sindicat de la vostra confiança perquè els seus serveis jurídics es facin càrrec de l’assumpte. Penseu que hi ha terminis que complir que poden invalidar tot el procediment.

Casos especials
Hi ha alguns casos en què la situació particular de cada persona fa convenient que es recorri individualment. Per exemple, les persones que s’hagin jubilat o que es vagin a jubilar entre l'1 de juny de 2012 i el moment de l'ingrés dels diners de la paga extra com a aportació al pla de pensions –com preveu el RDL 20/2012-, etc. En aquests casos, us heu de dirigir al sindicat de la vostra confiança perquè us assessorin.

divendres, 11 de gener del 2013

NEGOCIACIÓN DEL CONVENIO
Después del talante negociador que se había detectado en las últimas reuniones y una vez finalizada la reunión  de la comisión negociadora del día 10 de enero,  como UGT hacemos una valoración positiva de lo desarrollado en la misma, tanto en la concreción de los temas planteados  como en la intención y ánimo de llevarlos a buen  puerto.
En esta reunión la dirección de Parques ha presentado un borrador sobre jubilaciones parciales que a falta de estructurar  el redactado para que se entienda mejor y ajustar los plazos de espera de las jubilaciones parciales, desde  UGT, consideramos que este punto  podría ser válido dentro del conjunto de posibles acuerdos que englobe la negociación.
Otro borrador que ha presentado la dirección de Parques y que hasta la fecha no había manifestado de forma escrita es el  que aborda el tema de la plantilla, consideramos que este tema es vital para garantizar los puestos de trabajo de las personas que trabajan en la actualidad de forma eventual en Parques, así como la recuperación  las personas que han sido despedidas al finalizar su contrato de relevo. La dirección del Instituto  ha  manifestado en su borrador su intención de mantener los puestos de trabajo de las personas que a fecha 14/11/2011 estaban trabajando en parques y darles continuidad  con contratos hasta que se normalice su situación laboral.
Haciendo balance de las últimas reuniones y a la vista de esta voluntad negociadora, consideramos que estamos entrando en una fase de la negociación  que finalmente nos permitirá  poder firmar un acuerdo que sea satisfactorio para ambas partes y en este sentido se ha acordado con la dirección del Instituto acelerar el ritmo de la negociación convocando dos reuniones semanales de la comisión negociadora.
Como UGT esperamos que por ambas partes se mantenga esta predisposición para llegar a un acuerdo,  por nuestra parte vamos a hacer todo lo posible para que esto sea así.
A pesar de todo y si en un breve plazo  no se llegara a un acuerdo de convenio, la sección sindical de UGT pasaría a acciones más contundentes que nos permitan avanzar en la negociación.
Si no lo conseguimos negociando lo conseguiremos luchando!!!

dilluns, 7 de gener del 2013

Reforma de les pensions a partir de l'1 de gener de 2013



 

L'1 de gener entra en vigor la reforma de les pensions que retarda progressivament l'edat de jubilació fins als 67 anys i que augmenta de 15 a 25 anys el període per calcular la pensió corresponent, la qual cosa significa que per accedir a la jubilació en 2013 caldrà treballar un mes més.
La llei d'actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social va ser acordada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb les patronals CEOE i CEPYME i els sindicats CCOO i UGT en 2011.
Amb la nova norma en vigor, els treballadors que vulguin jubilar-se amb el 100% de la pensió i que no hagin cotitzat 38 anys i mitjà hauran de complir amb la següent taula.
  • Anys i Edatjubilacionalos67-.jpg
2013 65 anys i 1 mes
2014 65 anys i 2 mesos
2015 65 anys i 3 mesos
2016 65 anys i 4 mesos
2017 65 anys i 5 mesos
2018 65 anys i 6 mesos
2019 65 anys i 8 mesos
2020 65 anys i 10 mesos
2021 66 anys
2022 66 anys i 2 mesos
2023 66 anys i 4 mesos
2024 66 anys i 6 mesos
2025 66 anys i 8 mesos
2026 66 anys i 10 mesos
2027 67 anys
D'aquesta forma, els qui hagin nascut a partir de 1948 es veuran afectats per l'augment progressiu de l'edat de jubilació, mentre que els nascuts en 1960 ja no podran jubilar-se abans dels 67 anys, excepte si tenen 38 anys i mitjà cotitzats, ja que en aquest cas podran jubilar-se als 65.
Així mateix, des de 2013 s'anirà elevant gradualment de 15 a 25 anys el període de còmput per calcular la pensió, un procés que es completarà en 2022.
  • Any Temps computat
2013 192 mesos (16 anys)
2014 204 mesos (17 anys)
2015 216 mesos (18 anys)
2016 228 mesos (19 anys)
2017 240 mesos (20 anys)
2018 252 mesos (21 anys)
2019 264 mesos (22 anys)
2020 276 mesos (23 anys)
2021 288 mesos (24 anys)
2022 300 mesos (25 anys)
En l'últim Consell de Ministres de 2012, el Govern va aprovar un reial decret sense rang de llei per concretar algunes de les qüestions de la llei de reforma de les pensions de 2011. Entre altres coses, el decret contempla l'opció que els treballadors puguin ampliar a 25 anys la base de càlcul de la seva pensió si aquesta modalitat els convé per haver-se quedat en l'atur durant l'última fase de la seva vida laboral.
No obstant això, aquesta opció només estarà disponible per als majors de 55 anys que hagin estat cessats per causa aliena i per a autònoms que portin un any sense cotitzar després d'haver conclòs la prestació per cessament d'activitat. Aquests canvis s'introduiran progressivament, de manera que fins a 2017 només es permetrà ampliar la base de còmput fins als 20 anys i a partir d'aquesta data es podrà arribar als 25 anys.
A més, l'Executiu també va decidir suspendre per tres mesos els articles de la reforma de les pensions de 2011 relatius a la jubilació anticipada i parcial amb la finalitat de donar temps a la Comissió del Pacte de Toledo per negociar els canvis proposats per l'Executiu en aquesta matèria