dijous, 20 de gener del 2022

Demanem la dimissió Secretari del Comitè d'Empresa de l'I.M Parcs i Jardins de Barcelona.

Un comitè està format per les varies seccions sindicals que han obtingut els suficients vots a les eleccions sindicals, que s'hagin celebrat dintre de l'empresa. 

El següent pas és, que aquestes seccions sindicals votades per la plantilla, presentin candidatura per ocupar els càrrecs de Presidència i Secretaria del Comitè, per desenvolupar les funcions corresponents, entre les que destaca: ser els/les Representants de la plantilla. 


 Què vol dir això? 

Que no necessàriament la secció sindical que hagi obtingut més vots, té assegurada ni la Presidència, ni la secretaria, (Vaja que no se li atorga automàticament). 

Aquests càrrec, només, els voten, els i les delegats/des electes que, conformen el Comitè d'empresa. Els i les delegats/des LOLS, en aquest cas, no poden participar d'aquesta votació. 

I és necessària una majoria de vots, dels delegats/des electes, donant suport o no, a les candidatures presentades. 

Qui pot presentar candidatura? 

Qualsevol secció sindical que formi part del Comitè d'empresa i que DECIDEIXI presentar-la. 

 Per tant el fet de GUANYAR unes eleccions NO ET CONVERTEIX automàticament, en President/a

I quedar com a 2a secció sindical més votada, NO ET DÓNA DRET a obtenir la Secretaria.

Tot això està recollit en la Llei Orgànica de LLibertat Sindical (LOLS) 

A part de la llei, cada Comitè, té un reglament on es defineixen les funcions que han de desenvolupar qui ocupi la  Presidència i la Secretària del Comité.

I tal com es recull al reglament del Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins, consensuat per les seccions sindicals de CCOO, CGT, Intersindical, USOC i UGT, les funcions del Secretari del Comitè són:

 a) Proposar l’ordre del dia de les reunions de la Permanent i el Plenari.

 b) Fer efectiva la convocatòria de les reunions del Comitè, enviant l’ordre del dia i els documents que hagin de ser debatuts amb antelació suficient. 

c) Aixecar acta de les reunions de la Permanent i del Plenari, que hauran de contenir la informació referent a data, assistents text dels acords adoptats i les intervencions que es demani explícitament que hi constin. 

d) Remetre còpia de les actes als membres del Comitè.

 e) Redactar i sotmetre a la signatura de la Presidència la correspondència que origini el funcionament del Comitè, així com els fulls informatius per la plantilla que decideixi el Plenari.

 f) Custodiar la documentació del Comitè i altres efectes pertanyents al mateix.

                                                                                     g) Qualsevol altra funció que li atorgui el Plenari.

h) En cas d’absència justificada, les seves funcions poden ser provisionalment exercides per la Presidència o per un altre membre del Comitè en qui delegui, i que ho accepti de forma expressa. 

 

Després de la carta que CCOO adreça al Secretari del Comitè d’Empresa, en data 26 de novembre, demanant explicacions referents a la intervenció en el conflicte d'una brigada , que va generar un ESTAT D'ANGOIXA a un company del torn d’integració, UGT demana informació sobre el fet a la Direcció de RH. 

Una vegada rebut l’informe, a la vista final de les diligències informatives de l’expedient, es constata que: 

El delegat de CGT i nomenat Secretari del Comitè, és qui duu a signatura del company del torn d’integració, un document per signar. 

 • Que NO LLIURA CÒPIA del mateix al signant, NO L'INFORMA del que està signant i NO DEMANA EL SUPORT de la persona referent de l’IMD. (Institut Municipal de Discapacitat)

 • Que el company del torn d’integració no ha participat en la redacció de l’escrit, ni comprèn quines són les conseqüències de signar-ho. 

 • Que el Secretari del Comitè va actuar com a assessor sindical d'una persona no afiliada a la CGT. 

 • El document, que va signar el company, EGIGEIX que qualsevol informació o comunicació, només es faci al sindicat CGT, obviant que hi ha persones afilades a altres sindicats (o a cap) i per tant PRIVANT I AMAGANT LA INFORMACIÓ del fets ocorreguts, a les diferents seccions sindicals a les que pertanyen.

 • Que en l’escrit NO ES DEMANA obertura del protocol de gestió de conflictes, quan entre els signants de dit escrit, hi consta una delegada de CGT (que en aquell moment treballava en aquesta brigada en concret) i QUI RECULL les signatures és el Secretari del Comitè.

 En data 16 de desembre de 2021, UGT no va rebre resposta a la carta de CCOO ni per part del Secretari del Comitè ni per part de la CGT. 

 Fetes les consultes pertinents al nostre sindicat, considerem aquesta actuació del Secretari, com a MALA PRAXI, i és per això que vam demanar la seva DIMISSIÓ, aspecte en el que ens refermem. 

Malgrat CGT, en la darrera reunió permanent del Comitè d’empresa, va començar negant la participació del Secretari en la recollida de signatures, en un correu adreçat a tota la plantilla municipal i en diverses publicacions a les xarxes socials, es defensa la recollida d’aquestes signatures tot afirmant que les va recollir, però com a delegat de CGT, i no com a Secretari del Comitè.

Entenem que la figura del Secretari/a del Comitè d’Empresa (que és escollida pels membres del Comitè, votats a la seva vegada per la plantilla), ha de ser conscient que representa tant al Comitè com a la plantilla i el fet de ser també delegat/da sindical, no li dóna peu a deixar de banda, les seves funcions com a Secretari/a i actuar com a delegat/da, en benefici de la secció sindical a la que pertany (independentment de quina sigui) sempre i quan ho cregui oportú, doncs al cap i a la fi, representa al Comitè i en conseqüència, representa també a la plantilla.

És per tot això, que la secció sindical de la UGT a Parcs i Jardins ha perdut la confiança amb la que a l’inici del mandat vam dipositar en el Secretari del Comitè, al qui demanem que per ètica i dignitat, doni un pas al costat i deixi d’exercir les funcions de Secretari el Comitè d’Empresa de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona.

I en exercici de responsabilitat, UGT convida a les seccions sindicals a que facin les seves propostes al plenari, per tal de desbloquejar la situació actual del Comitè d’Empresa. 

 

Secció Sindical UGT I.M.Parcs i Jardins de Barcelona